четвъртък, 12 август 2010 г.

Хранителните навици на тийнейджърите

Тялото в тинейджърска възраст все още расте, а също изразходва не малко енергия за спорт, забавления и училище. Това е изключително важна възраст за създаване на правилни хранителни навици и поджодящ хранителен режим. Тийнейджърите се нуждаят от много калории и нутриенти, особено калций и желязо,които са жизнено необходими за растежа в този етап от живота.

Необходимия дневен прием на калории за младежите зависи най-вече от тяхната физическа активност. За момичетата то варира от 1800 до 2000 калории на ден, докато при момчетата е в границите от 2200 до 2700 калории дневно.

Лош избор за подрастващите са полуготовите храни. Младежите обаче често предпочитат имено тях. Като родител на тийнейджър е необходимо да обясните на вашето дете вредата от тези храни за оранизма му, както и да ограничите наличието на такива храни у дома си. Важно е децата да разберат причините поради които настояваме да предпочитат здравословна храна, как начина на хранене се отразява на тяхното здраве и защо именно тази възраст е изключително важна за създаване на правилни хранителни навици.

Тийнейджърите често пропускат закуската, която е изключително важна за тях. Закуската на един младеж трябва да включва достатъчно количество протеини,както и въглехидрати. Ако плодовете не са предпочитани от младежите добър заместител е плодовия сок.

Местата на които се хранят тийнейджърите докато са на училище едва ли предлагат качествена, здравословна храна. Трудно е да убедите детето си да носи храна за обяд от вкъщи, но си заслужава да опитате.

Опитайте се винаги коато е възможно да вечеряте заедно цялото семейство. Няма нищо по-добро от личния пример. Включете във вечерното меню повече зеленчуци, протеини, а ако десерта е необходим - плодове.

Когато пазарувате в супермаркета заобикаляйте щанда с полуфабрикати, шоколадови изделия, сладолед и газирани напитки. Вместо тях отделете внимание на прясното месо и риба, млечните продукти, плодовете и зеленчуците.
http://sexstory-sisi.blogspot.com/http://healtlove.blogspot.com/http://popularlyricss.blogspot.com/http://zdravoslovnoxranene.blogspotcom/http://klukarski.blogspot.com/http://lusiantonova.blogspot.cm/http://kulinaren.blogspot.com/http://www.tekstove.co.cc/http://www.zdraveikrasota.co.cc/

Няма коментари:

Публикуване на коментар